Cursus boekhouden

voor zzp, freelancer en VOF

Inhoud van de cursus.

1) Ordenen van je administratie.

De administratie wordt logisch geordend: Kasadministratie, Bankadministratie, Verkoopfacturen enz.

2) De werking van een boekhoudprogramma.

In beginsel werken alle boekhoudprogramma’s hetzelfde. De aangeboden lesstof geeft daarom inzicht in ieder boekhoudsysteem. In eenvoudige taal wordt, met behulp van cursusmateriaal, beeldend uitleg gegeven aan de logica van de boekhouding. Je gaat begrijpen wat boekhouden is.

3) Omzetbelasting (btw).

Aan de hand van enkele simpele voorbeelden wordt uitgelegd wat omzetbelasting is en hoe het werkt. Je leert op de juiste manier btw te berekenen en zelf btw-aangifte te doen. Er worden verschillende varianten besproken zoals de Kleine Ondernemersregeling BTW, de verlegging van btw voor aannemers en zaken doen met het buitenland.

4) Inboeken van de administratie in een simpel boekhoudprogramma.

De eerste bonnetjes worden ingevoerd in het Kasboek van het boekhoudprogramma. Stap voor stap wordt met het aanwezige cursusmateriaal (burobakjes, ordners, bonnetjes enz) getoond waar de ingevoerde gegevens in het boekhoudprogramma terecht komen. Vervolgens worden de bankafschriften en de verkopen ingeboekt.
De cursist krijgt oefeningen mee die thuis, in eigen tempo, gemaakt kunnen worden in een volledig werkende demoversie van een Windows boekhoudprogramma.

5) Welke kosten zijn aftrekbaar

Bij kleine bedrijven lopen zakelijk en privé vaak door elkaar. Freelancer en zzp hebben vaak één telefoon, één computer en één auto. In de cursus zzp-boekhouden van Adminiles wordt aangegeven welk deel van de kosten zakelijk mag worden afgetrokken. Ook worden lastige aftrekposten behandeld als de werkruimte thuis, de auto van de zaak, bedrijfskleding, studiekosten en zakelijke etentjes.

6) Zelf btw-aangifte doen.

En als de administratie is ingevoerd in een eenvoudig boekhoudprogramma, komen de cijfers die nodig zijn voor de btw-aangifte er vanzelf uitrollen. Vervolgens is het vrij eenvoudig om je eigen btw-aangifte te doen. Inloggen op www.belastingdienst.nl met je gebruikersnaam en wachtwoord, de cijfers uit je boekhoudprogramma invoeren, printje maken en klaar! (Oh, ja, en nog even betalen natuurlijk).

7) Winst en Verliesrekening en Balans

Met voorbeelden uit de praktijk leer je het verschil tussen Inkopen, Kosten en Investeren en hoe Afschrijven in zijn werk gaat. Onderdeel van de cursus zzp-boekhouden is de bespreking van de Winst en Verliesrekening en Balans van een kleine onderneming. De relatie tussen deze twee wordt toegelicht en de informatie die je er uit kunt halen. Verder krijg je in gewoon Nederlands uitleg over boekhoudtermen als Balans, Crediteuren en Debiteuren, zodat het gesprek met je boekhouder de volgende keer wat soepeler verloopt.

8) Belastingvoordelen voor ondernemers

Tot slot wordt aangegeven wanneer je recht hebt op belastingvoordelen voor ondernemers zoals Investeringsaftrek, Startersaftrek, Zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Ook de bijtelling van de bedrijfsauto bij de aangifte inkomstenbelasting wordt inzichtelijk gemaakt.

 

 

Direct aanmelden voor de cursus

Paul Kloek

Boekhouden is niet zo moeilijk!
Paul defdefOmdat het bedrijf van een eenmanszaak of VOF niet zo ingewikkeld is, kan de boekhouding ook simpel zijn. Cursusleider Paul Kloek legt in gewone taal uit hoe je de dagelijkse bedrijfsboekhouding kunt bijhouden in een eenvoudig boekhoudprogramma. Vervolgens is je eigen btw-aangifte in een kwartiertje gedaan!

Adminiles

BTW NL 8199.90.012.B01
KvK:04069953